Sebenarnya, saya isteri dia!

Assalamualaikum..

Since it was long long time ago i  post about drama ( especially Nora Elena, remember? ) and now i am fan-girling again to a new drama broadcast at the same channel as Nora Elena, TV3 Malaysia.

The title is the same as the title of this post.

Yes, it is.

Sebenarnya, saya isteri dia!

Sebenarnya, saya Isteri dia

Sebenarnya, saya Isteri dia

The drama is adapted from a novel with the same title and the author is Zura Asyfar. You can refer to www.penulisan2u.my

Directed by Raja Ahmad Alauddin and starred by the popular and rising actors, this drama is worth for you to watch, especially to those who have read the novel. Here are the list of the actors and the synopsis.

“Cinta pertama tidak semestinya akan bersatu walaupun masing-masing berjanji untuk hidup bersama. Itulah yang terjadi pada Syafa Aqira dengan Farish Adryan. Cinta yang pernah dipupuk sejak zaman universiti lagi akhirnya terputus di tengah jalan apabila Farish bertekad untuk memutuskan hubungan itu lantaran satu peristiwa hitam yang terjadi pada satu majlis yang dihadiri oleh mereka berdua.

Cadangan ibu kepada Farish iaitu Datin Farizah untuk berkahwin dengan adik lelaki itu terpaksa diterima dengan reda walaupun dia tahu yang mungkin perkahwinan itu tidak menjanjikan bahagia. Dia terpaksa dalam rela demi sebuah harga diri dan rasa kasih terhadap Datin Farizah.

“Aku buat semua ni kerana mama. Dan kau tu sepatutnya bersyukur sebab aku selamatkan maruah kau.” – Firash Arshad.

“Ya, aku tahu Firash. Sepatutnya aku bersyukur sebab kau sudi kahwin dengan aku.” – Syafa Aqira.

Laluan untuk mengharungi sebuah perkahwinan tanpa cinta bukanlah sesuatu yang mudah buat Syafa Aqira. Kehidupannya sebagai isteri langsung tidak dipedulikan apatah lagi perkahwinan mereka dirahsiakan atas permintaan Firash. Namun dia reda kerana kesibukan lelaki itu masih bergelar pelajar walaupun setiap kata-kata sinis yang terbit dari mulut Firash ditelan dengan rasa terbuku di dalam hati.

Semuanya mula sedikit demi sedikit berubah apabila kawan baik serta abang sepupu kepada Firash cuba untuk mendekati Syafa dan kala itulah Firash mula menyedari yang dia sudah mula menyayangi isterinya itu.

“Kenapa pulak tak nak ikut? Boring giler saya duk kat rumah tu. Ada baiknya ikut awak pergi tengok wayang. Lagipun bukan senang nak dapat tengok filem macam ni untuk hari pertama. Biasa kan full seat je. – Syafa Aqira.

“Ye ke? Atau awak risau takut saya pergi dating dengan orang lain?” – Firash Arshad

Dan kala rasa sayang dan cinta mula hadir, ada saja dugaan yang datang menimpa. Kehadiran abang tiri dan adik tirinya yang tidak disangka-sangka mengeruhkan rasa cinta yang mula terbina. Syafa akhirnya pergi membawa diri dengan hati yang terluka. Firash jadi nanar. Hidupnya serba-serbi tidak kena. Bagi Firash, Syaf adalah anugerah terindah di dalam hidupnya. Dia sanggup untuk berbuat apa saja demi mendapatkan kembali kepercayaan dari isterinya itu.

“Siapa nak tidur atas riba awak? Please lah! Tak ingin pun!” – Syafa Aqira.

“Betul ke tak ingin? Dulu okay aje sampai lenguh paha saya nak menanggung kepala awak. Takkan awak dah lupa kut?” – Firash Arshad.

Namun apakah cinta mereka akan kembali bersatu? Bagaimana pula dengan kisah adik beradik tiri Firash? Dan apakah bahagia akan terus menjadi milik mereka? “

Watak Utama

  • Tiz Zaqyah sebagai Syafa Aqira
  • Izzue Islam sebagai Firash Adryan
Sebenarnya, saya isteri dia main star

Izzue Islam sebagai Rash, Tiz Zaqyah sebagai Syaf dalam “Sebenarnya, saya isteri dia”

Watak Pembantu

  • Qi Razali sebagai Haqimy
  • Azlee Khairi sebagai Raimy
  • Uqasha Senrose sebagai Raina
  • Wilma Muhammad sebagai Datin Farizah
  • Mustapha Kamal sebagai Datuk Fakhrul
  • Fezrul Khan sebagai Farish Arsyad
  • Marissa Yasmin sebagai Puan Aida
  • Aman Nassim sebagai Mie
  • Ikhlas Jalil sebagai Fikri
  • Myza Rafika sebagai Fara
  • Elya Miera sebagai Zara
  • Nur Dayana Kamsun sebagai Imah
  • Apple Sofea sebagai Sarah
  • Ernida sebagai Awin

[ source: http://ms.wikipedia.org/wiki/Sebenarnya,_Saya_Isteri_Dia! ]

{ picture credited to Izzue Islam Instagram }

Okay, done with the preview about the drama , now let me give my opinion.

At first, honestly, I’m not too interested even after know the title plus, who is the main actor. I thought Izzue Islam is ‘ordinary’ and ‘nothing interesting with him’. Why I think like that? Because, maybe this is my sceptical feeling towards rising actors, although I watch his drama ( which also been airing right now ) , “Bunga Merah Punya”. But, but.. after I watch SSID second episode last week, I fall in love with the character , Firash ‘Rash’ Arshad and indirectly, I started to become his fan. Okay, stop talking about Izzue, back to the drama. I didn’t watch Episode 1, and to be honest, I’m regret. Praise be to Allah, He guides me to watch the 2nd episode and that’s lead me to be like this now, can’t wait for this Friday for the next episode. So, to those who still haven’t watch even a single episode, i recommend you to watch it at tonton and I’m sure you will like it.

Don’t forget to watch “Sebenarnya, saya isteri dia”  every Friday, 9 p.m. ( Zehra slot) only at TV3. 🙂

p.s.: the opening. I love the song.

Advertisements

バックハロー!i’m PMR candidate..

Dear Violette,

こんにちは!!!  wow! wow! i doesn’t post anything since 2012 arrive,right? seriously, i’m so busy with the school and more since this year i will sit fr PMR, the second important big exam in Malaysia. i have homeworks, need to do revision, and i will start to go for extra curricular after this CNY. ahh! kinda stress but what can i do? just redha je lah..

first day of school, i have been given a kinda heavy task. i have appointed as DEPUTY HEAD OF CLEANLINESS. haha~~ i bet you must have laugh over this kinda funny fact,right? well, i ‘rarely’ hold any ‘jawatan’ before. ??

2012? PMR. if you ask me what is the meaning of 2012 to me, i will answer the same thing. because? it is important. yeah~ i hope all the readers of my wordpress will pray for my success.

CNY? i am so happy to ‘celebrate’ (lah sangat) it! suddenly, i addict towards Chinese films and i just realize that i’m in love with Tony Leung Chiu Wai! seriously, he’s really great,handsome and awesome! secondly, ican’t wait to watch the ‘IP MAN 2’ broadcast at TV3 Malaysia this Sunday (the first day of CNY) . you know what? government is really kind for let students to enjoy the CNY for a weeks. although the non-Chinese scream happily for this. well, that’s 1 Malaysia spirit. my father had bought 2 boxes of mandarin orange and suddenly, i ate to much this year. weird? maybe.

well, that’s all. i’m gladly want to list out the favourite Asian actors of mine.

China/Hong Kong

Tony Leung Chiu Wai

South Korea

Won Bin

Son Ye Jin

Japan

Nanako Matsushima

Takuya Kimura

p.s.; actually,it’s a lot. maybe,the list will change someday.