Sebenarnya, saya isteri dia!

Assalamualaikum..

Since it was long long time ago i  post about drama ( especially Nora Elena, remember? ) and now i am fan-girling again to a new drama broadcast at the same channel as Nora Elena, TV3 Malaysia.

The title is the same as the title of this post.

Yes, it is.

Sebenarnya, saya isteri dia!

Sebenarnya, saya Isteri dia

Sebenarnya, saya Isteri dia

The drama is adapted from a novel with the same title and the author is Zura Asyfar. You can refer to www.penulisan2u.my

Directed by Raja Ahmad Alauddin and starred by the popular and rising actors, this drama is worth for you to watch, especially to those who have read the novel. Here are the list of the actors and the synopsis.

“Cinta pertama tidak semestinya akan bersatu walaupun masing-masing berjanji untuk hidup bersama. Itulah yang terjadi pada Syafa Aqira dengan Farish Adryan. Cinta yang pernah dipupuk sejak zaman universiti lagi akhirnya terputus di tengah jalan apabila Farish bertekad untuk memutuskan hubungan itu lantaran satu peristiwa hitam yang terjadi pada satu majlis yang dihadiri oleh mereka berdua.

Cadangan ibu kepada Farish iaitu Datin Farizah untuk berkahwin dengan adik lelaki itu terpaksa diterima dengan reda walaupun dia tahu yang mungkin perkahwinan itu tidak menjanjikan bahagia. Dia terpaksa dalam rela demi sebuah harga diri dan rasa kasih terhadap Datin Farizah.

“Aku buat semua ni kerana mama. Dan kau tu sepatutnya bersyukur sebab aku selamatkan maruah kau.” – Firash Arshad.

“Ya, aku tahu Firash. Sepatutnya aku bersyukur sebab kau sudi kahwin dengan aku.” – Syafa Aqira.

Laluan untuk mengharungi sebuah perkahwinan tanpa cinta bukanlah sesuatu yang mudah buat Syafa Aqira. Kehidupannya sebagai isteri langsung tidak dipedulikan apatah lagi perkahwinan mereka dirahsiakan atas permintaan Firash. Namun dia reda kerana kesibukan lelaki itu masih bergelar pelajar walaupun setiap kata-kata sinis yang terbit dari mulut Firash ditelan dengan rasa terbuku di dalam hati.

Semuanya mula sedikit demi sedikit berubah apabila kawan baik serta abang sepupu kepada Firash cuba untuk mendekati Syafa dan kala itulah Firash mula menyedari yang dia sudah mula menyayangi isterinya itu.

“Kenapa pulak tak nak ikut? Boring giler saya duk kat rumah tu. Ada baiknya ikut awak pergi tengok wayang. Lagipun bukan senang nak dapat tengok filem macam ni untuk hari pertama. Biasa kan full seat je. – Syafa Aqira.

“Ye ke? Atau awak risau takut saya pergi dating dengan orang lain?” – Firash Arshad

Dan kala rasa sayang dan cinta mula hadir, ada saja dugaan yang datang menimpa. Kehadiran abang tiri dan adik tirinya yang tidak disangka-sangka mengeruhkan rasa cinta yang mula terbina. Syafa akhirnya pergi membawa diri dengan hati yang terluka. Firash jadi nanar. Hidupnya serba-serbi tidak kena. Bagi Firash, Syaf adalah anugerah terindah di dalam hidupnya. Dia sanggup untuk berbuat apa saja demi mendapatkan kembali kepercayaan dari isterinya itu.

“Siapa nak tidur atas riba awak? Please lah! Tak ingin pun!” – Syafa Aqira.

“Betul ke tak ingin? Dulu okay aje sampai lenguh paha saya nak menanggung kepala awak. Takkan awak dah lupa kut?” – Firash Arshad.

Namun apakah cinta mereka akan kembali bersatu? Bagaimana pula dengan kisah adik beradik tiri Firash? Dan apakah bahagia akan terus menjadi milik mereka? “

Watak Utama

  • Tiz Zaqyah sebagai Syafa Aqira
  • Izzue Islam sebagai Firash Adryan
Sebenarnya, saya isteri dia main star

Izzue Islam sebagai Rash, Tiz Zaqyah sebagai Syaf dalam “Sebenarnya, saya isteri dia”

Watak Pembantu

  • Qi Razali sebagai Haqimy
  • Azlee Khairi sebagai Raimy
  • Uqasha Senrose sebagai Raina
  • Wilma Muhammad sebagai Datin Farizah
  • Mustapha Kamal sebagai Datuk Fakhrul
  • Fezrul Khan sebagai Farish Arsyad
  • Marissa Yasmin sebagai Puan Aida
  • Aman Nassim sebagai Mie
  • Ikhlas Jalil sebagai Fikri
  • Myza Rafika sebagai Fara
  • Elya Miera sebagai Zara
  • Nur Dayana Kamsun sebagai Imah
  • Apple Sofea sebagai Sarah
  • Ernida sebagai Awin

[ source: http://ms.wikipedia.org/wiki/Sebenarnya,_Saya_Isteri_Dia! ]

{ picture credited to Izzue Islam Instagram }

Okay, done with the preview about the drama , now let me give my opinion.

At first, honestly, I’m not too interested even after know the title plus, who is the main actor. I thought Izzue Islam is ‘ordinary’ and ‘nothing interesting with him’. Why I think like that? Because, maybe this is my sceptical feeling towards rising actors, although I watch his drama ( which also been airing right now ) , “Bunga Merah Punya”. But, but.. after I watch SSID second episode last week, I fall in love with the character , Firash ‘Rash’ Arshad and indirectly, I started to become his fan. Okay, stop talking about Izzue, back to the drama. I didn’t watch Episode 1, and to be honest, I’m regret. Praise be to Allah, He guides me to watch the 2nd episode and that’s lead me to be like this now, can’t wait for this Friday for the next episode. So, to those who still haven’t watch even a single episode, i recommend you to watch it at tonton and I’m sure you will like it.

Don’t forget to watch “Sebenarnya, saya isteri dia”  every Friday, 9 p.m. ( Zehra slot) only at TV3.🙂

p.s.: the opening. I love the song.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s